5 tips hoe je Valentijnsdag kan vieren met kinderen in Corona tijd

Het is bijna 14 februari - Valentijnsdag -  een bijzondere dag die ik vier met mijn kinderen. Toen ik jong was draaide deze dag met mijn oh zo romantische hart vooral om de liefdesverklaringen. Eindeloos kon ik zitten wachten op een Valentijnskaartje van mijn geheime liefde….pfff... kalverliefde… Tegenwoordig, als moeder van 3 kids, zijn deze liefdesverklaringen omgezet naar aandachts-momenten. Momentjes waarin extra aandacht is voor elkaar, het samenzijn, de gezelligheid. Dé reden waarom ik deze dag zo belangrijk vind; niet de commercie eromheen, maar - naast alle dagelijkse drukte – even bewust stilstaan bij elkaar. De manier waarop ik dat vormgeef is dan ook anders dan vroeger; helemaal nu in deze bijzondere tijd. Hieronder deel ik dan ook graag hoe ik Valentijnsdag met mijn kinderen vier in Corona tijd.

Het ontstaan van Valentijn

Maar waarom wordt Valentijnsdag gevierd en hoe is het ontstaan? De oorsprong van Valentijnsdag stamt al minstens uit de 14e eeuw. De naam Valentijnsdag is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus. Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijke op 14 februari executeren en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. Zo werd 14 februari; de dag van de liefde – Valentijnsdag – in het leven geroepen.

Opgedrongen commercie of toch liefde?

Tegenwoordig vind men dat Valentijnsdag net zo goed de dag van de commercie genoemd kan worden. Misschien is dat wel zo, maar als eeuwige romanticus, wil ik op deze dag toch altijd iets extra’s betekenen voor mijn geliefden. En daarmee bedoel ik het Valentijnsdag vieren met mijn kinderen, man, ouders én beste vriendinnen… Zo onattent als ik door het jaar ben, zoveel aandacht geef ik op deze dag (en met kerst 😉) aan diegenen van wie ik houd. In de vorm van een lief kaartje, een klein cadeautje (of groot als ik het écht niet kan laten), extra lekker koken of zorgen voor wat meer - dan anders - gezelligheid in huis. Ook kruip ik wat dichter tegen manlief aan op de bank en knuffel ik de kids extra veel op zo’n dag… Commerciële onzin? Ik vind van niet! We moeten altijd lief zijn voor elkaar en extra aandacht geven, maar laten we wel wezen; vaak is de dagelijkse gang van zaken die het te druk maakt, waardoor het wel eens vergeten wordt…

5 tips om Valentijnsdag extra bijzonder te vieren met je kinderen

  1. Koop samen een mooi kaartje en ga er even voor zitten. Maak een passende lieve tekst voor de ontvanger van het kaartje. Bedenk wat deze persoon zo bijzonder maakt en wat jullie zo geweldig aan deze persoon vinden.
  2. Haal alle knutselspullen tevoorschijn; maak een Valentijns-tekening, beplak een cadeautasje met zelf geknutselde hartjes of plak een foto op een eigen gemaakt fotolijstje. De Pinterest-pagina van Prinsessenjurk staat boordevol originele Valentijn-ideeën!
  3. Kook samen! En dan extra lekker; maak jullie favoriete eten of nagerecht (koekjes!) van degene die je wil verwennen, dek de tafel extra mooi met romantisch kaarslicht, rode accenten zoals deze lippenservetten en confetti op tafel voor een groots Valentijnsdag-effect.
  4. Heb je kleine prinsesjes rondlopen? Die kan je niet blijer maken met een prinsessen-Valentijns-cadeautje! Dat hoeft niet persé een duur cadeau te zijn… wat dacht je van kinder make-up, een mooi sieraad of een prinsessenkroon? Leg het feestelijk ingepakt cadeautje op het bord en laat het haar openmaken voordat je gaat eten. Al zet je spruitjes op tafel; die hoor je niet meer 😉!
    TIP:
    check ook onze Valentijns-pagina voor cadeau-inspiratie én roze prinsessenjurken.
  5. Eindig de dag heerlijk samen onder een deken op de bank en kijk een romantische Valentijns-film op Netflix; er zijn er genoeg. Heb je kleine kids? Dan zijn op Disney Plus ook veel leuke films te vinden zoals; Lady en de Vagebond, Belle en het Beest of Assepoester met de nodige romantiek én ook erg leuk voor volwassenen! Inspiratie vind je ook op ons YouTube-kanaal; met Disney trailers, meezing liedjes, Disney prinsessenschool, etc.

En natuurlijk hoop ik nog steeds op die ene romantische ‘geheime’ liefdesverklaring, maar bij het uitblijven daarvan, denk ik vaak aan mijn moeder. Zij zei altijd; “als je het leuk wil hebben, moet je zelf de slingers ophangen”. En ze heeft gelijk, niet dan?!

Vier jij ook Valentijnsdag met je kinderen en maak je er iets speciaals van? Vertel het me onder onze post op Instagram of Facebook. Ik ben erg benieuwd naar jouw ideeën!

Groetjes,

5 tips hoe je Valentijnsdag kan vieren met kinderen in Corona tijd


  • Copyright © 2022 Prinsessenjurk.nl